Een Business Analist zorgt er voor dat wensen van de business vertaalt kunnen worden naar IT oplossingen. Dit doet de Business Analist door enerzijds goed te luisteren naar wat de Business (afdelingen) willen bereiken en dit zo te formuleren dat de Technische afdelingen anderzijds begrijpen wat ze daarvoor moeten realiseren. Business Analisten komen in verschillende soorten en maten met verschillende achtergronden. Hoe herken je nu de beste Business Analist.

Consultancy Vaardigheden van een Business Analist

Voor Business Analisten is het van belang dat ze een goede vertaling kunnen maken tussen wat de business wil enerzijds en dat wat er kan in de techniek anderzijds. Om een goede vertaling te kunnen maken moet een Business Analist dus goede vragen kunnen stellen aan verschillende stakeholders met verschillende achtergronden. Daarnaast moet de Business Analist ook goed zijn in het interpreteren van die antwoorden. Daarom heeft een business Analist wat consultancy vaardigheden nodig. Een goede opleiding daarvoor is bijvoorbeeld de Basis opleiding Management Consulting aan de VU.

Studie en opleidingen voor een Business Analist

Naast goed kunnen luisteren en interpreteren is het van belang dat een Business Analist de context goed kan interpreteren. Om dat te kunnen doen is het dus van belang dat de Business Analist weet hoe bedrijven in elkaar zitten. Bijvoorbeeld door het volgen van een studie bedrijfskunde. Met alleen weten hoe een bedrijf / de business in elkaar steekt komt een Business Analist er niet, immers hij moet ook in staat zijn om de vertaling naar de techniek te maken. Handig voor een Business Analist is het dus om te weten hoe informatietechnologie in elkaar zit en misschien zelfs om een stukje te kunnen programmeren. Bijvoorbeeld via een Hogere Informatica studie of gecombineerd in een studie als  Technische bedrijfskunde. 

Methodieken die Business Analisten vaak gebruiken

Naast de context is het van belang dat de Business Analist weet hoe een project uitgevoerd wordt. Dus een Busines Analist moet iets weten van de verschillende project management methodieken. Niet alleen de context is van belang, ook is van belang hoe u het project wil gaan uitvoeren. Daarom zal de business analist iets moeten weten van de verschillende project management methodes. Zoals bij voorbeeld SCRUM, AGILE, maar ook “ouderwetse” technieken als PRINCE2.

Voor “jonge” business analisten of Business analisten die net in het vak zitten kan het waardevol zijn om een cursus business analyse gevolgd te hebben als BABOK, of ISEB.

 

Overige vaardigheden van Business Analisten

 

Naast de inhoudelijke studies helpt het een business analist als hij weet hoe hij een workshop moet organiseren en of requirements of user stories kan modelleren.

 

 

Boeken die Business Analisten Lezen

 

10 Tips for creating perfect User Stories

10 Tips for creating perfect User Stories

Often it is believed that a perfect User Story is written like: “As a user X I want to do Y So I can achieve Z”. Some people also believe that this is all what needs to be written down for a development team to create the right results. Therefore, it is not surprising...

De 5 Best gelezen artikelen op Virtual BA

De 5 Best gelezen artikelen op Virtual BA

Het jaar is alweer bijna ten einde, mooi moment om even stil te staan bij de best gelezen artikelen op www.virtualba.nl   Scopafijth - klinkt een beetje K maar de beste manier om Digitale en Business impact te bepalen De 4 stappen van een goede Business Analyse...

Virtual BA – Update

Aanmelden Virtual BA - Update Met de Virtual BA Update blijf je op de hoogte over de nieuwste blogs, artikelen en andere tips op Virtual BA. De Nieuwsbrief verschijnt ongeveer 1x per maand en je kan het op elk moment opzeggen. Je gegevens worden alleen gebruikt voor...

Thuiswerk tips

Thuiswerk tips

Thuis werken hoe doe je dat eigenlijk?   Door Corona werken we tegenwoordig allemaal vaker thuis en is thuiswerken bijna de norm. Op de lange termijn is de verwachting dat thuiswerken onderdeel van de norm wordt. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat...