5
(1)

Thuis werken hoe doe je dat eigenlijk?

 

In verband met Corona hebben veel mensen het verzoek gekregen om twee weken lang thuis te gaan werken. Nu hebben de meeste mensen wel een keer sporadisch thuis gewerkt ivm een ziek kind, aannemen van een belangrijk pakje of een andere goede reden. Een dagje thuiswerken is natuurlijk geen probleem, maar wat nu, zoals nu van je verwacht wordt om voor een langere periode thuis moet gaan werken. Hoe zorg je er dan voor dat je en thuis lekker kan werken, dingen echt gedaan krijgt en niet na 2 weken isolatie alsnog in de kreukels ligt.

Om effectief thuis te kunnen werken heb je een aantal dingen nodig: 

Een goede werkplek

 

Het allerbelangrijkste voor goed thuiswerken is een goede werkplek, eentje waar je gedurende een langere tijd kan zitten.

 

Natuurlijk die keukentafel of die bank zit ook even lekker. Maar als je recentelijke de opdracht gekregen hebt om voor langere tijd thuis te werken in verband met corona. Dan wil je natuurlijk wel voorkomen dat je niet na de Corona als nog in de kreukels ligt. Daarnaast wordt het vooral thuis zaak om een goede scheiding tussen prive en zakelijk aan te houden en dat wordt best lastig als je “werk” twee weken lang slingert op de keukentafel of in de woonkamer. Daarom is het slim om toch snel te investeren in een goede werkplek. (Vaak kun je deze kosten declareren bij je werkgever. Zie deze regeling , maar bespreek dit ook met je werkgever). Als je dan gaat investeren investeer dan in iedergeval in de volgende onderwerpen:

  • In hoogte verstelbaar bureau, hoeft allemaal niet zo moeilijk en kan gewoon bij de Ikea bijvoorbeeld deze skarsta of bij bol.com. 
  • Een goede bureau stoel. Hiervoor kan je ook naar de Ikea, maar over het algemeen zijn die niet zo ergonomisch als je zou willen. 
  • Een laptop standaard zodat je niet alsnog gebogen achter je nieuwe bureau zit, zoals deze of misschien als je de ruimte hebt een nieuwe monitor.
  • Als je gebruik gaat maken van een laptop standaard is een aparte toetsenbord en muis ook wel praktisch. Probeer deze te lenen van je baas. (Wel even overleggen).  

Zo min mogelijk afleiding

Het tweede belangrijke onderwerp is om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk afleiding hebt als je aan het thuiswerken bent. Het mooiste is om de hiervoor besproken werkplek te plaatsen in een kamer waar je zo min mogelijk andere gezinsleden stoort of door andere gezinsleden wordt gestoord. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er voor kunt zorgen dat je je kantoor kan “sluiten”. Om te voorkomen dat je alleen nog maar aan het werk bent.

De beste thuiswerk locatie is natuurlijk de studeerkamer. De woon/eet kamer komt op een goede tweede plaats mits je je laptop en spullen goed kan verbergen voor als je klaar bent met thuiswerken. Op de derde plaats is de slaapkamer. Maar doe dit echt alleen als je niet ongestoord in je woon of studeer kamer kan werken.

Heb je nu geen kamer waar je alleen ongestoord kan “thuiswerken”. Zorg er dan voor dat je je kan afsluiten van de omgeving dmv een noice cancelling koptelefoon. Dat klinkt misschien wat ongezellig, maar de hele tijd je huisgenoten vragen of ze wat stiller willen zijn is ook niet gezellig.

Thuiswerk werk

Het beste werk wat je thuis kan doen is werk waarvoor je nauwelijks tot geen interactie nodig hebt met andere collega’s. En als je bovenstaande tips gevolgd hebt heb je een perfecte plek om ongestoord thuis te kunnen werken. Misschien wel nog beter dan op kantoor. Taken die zich perfect lenen voor thuiswerk zijn: 

  1. Opstellen van Memo’s, offertes of andere project documenten.  Dus werk waarvoor je even goed moet zitten in de flow moet komen en waarbij elke afleiding killing is.
  2. Uitwerken van specificaties, requirements userstories is ook zo iets wat heerlijks is om te doen als thuis aan het werk bent.
  3. Of wat dacht je van opstellen van moeilijke spreadsheets.

Interactie met collega’s

Zeer waarschijnlijk ga je het geen twee weken redden met thuiswerken zonder contact te hebben met je collega’s en dus zul je manieren moeten gaan vinden om thuis te werken met collega’s. 

Een van de handigste dingen op dit moment is Office 365. Waarmee je niet alleen toegang hebt tot de usual Microsoft Office software zoals Word Excel etc. Maar wist je dat je tegenwoordig ook heel goed tegelijkertijd kan werken in hetzelfde document (filmpje word samenwerken). Als je daarbij tegelijkertijd nog een Skype verbinding opent is het al bijna alsof je samen op kantoor zit. Gezamenlijk rondom het scrum board gaan staan gaat natuurlijk ook niet meer lukken. Maar als je gebruik maakt van Jira of Trello icm met een groeps Skype verbinding kom je ook een heel eind. 

 

Goede internetverbinding.

Wellicht last but not least is een goede internetverbinding. Al die conference calls video conferencing zullen wat extra data nodig hebben, zeker als je andere huisgenoten ook nog aan het Netflixen zijn. Kijk eens op Ziggo of KPN

 

Wat vond je van dit artikel?

Rating:

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, je mag als eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Lees meer in ons Blog

10 Tips voor de perfecte User Story

Als een gebruiker X wil ik zus en zo kunnen zodat ik dit en dat kan bereiken, is toch al bijna de perfecte User Story? Veel mensen denken dat een User Story alleen bestaat uit bovenstaande zins constructie. Dat gebruik van die zins constructie voldoende is om er voor...

De 5 meest voorkomende soorten automatisering

Automatisering kan veel verschillende vormen aannemen, misschien is dat ook wel de reden dat er zo veel automatiseringsprojecten mislukken. Simpelweg omdat men elkaar niet begrijpt of omdat men denkt het over hetzelfde te hebben. Vaak gaat het over het automatiseren...

Het ideale SCRUM Team

Het ideale SCRUM Team SCRUM is hot, maar of het nu een zegen of een vloek is, daar zijn de meningen over verdeeld. Een van de belangrijkste key succesfactoren is het SCRUM Team. De inrichting van het team bepaalt het succes van het project. Immers in SCRUM bepaalt het...

4 stappen van een goede business analyse

Of u nu uw Customer Experience wil verhogen, uw efficiëntie wil verbeteren of nieuwe producten wil introduceren. Één ding is zeker er is verandering nodig. Om te weten wat u moet veranderen zal u uw business moeten analyseren. Niet alleen om te bepalen wat er in uw...

Nieuw SCRUM Backlog Generator

Druk? Veel wensen van verschillende gebruikers maar eigenlijk geen tijd om het allemaal netjes te verwerken in goede User Stories? Maak dan gebruik van de Virtual BA – SCRUM Backlog Generator De SCRUM Backlog Generator van Virtual BA vertaalt losse emails, word...

 1,028 total views

Neem contact op

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

BA Netwerk

Schrijf je nu in voor het BA netwerk en wij helpen je met vinden van een goede Business Analist!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Neem Contact op

Neem Contact op

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

Dank je wel voor het inschrijven wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!