Thuis werken hoe doe je dat eigenlijk?

 

Door Corona werken we tegenwoordig allemaal vaker thuis en is thuiswerken bijna de norm. Op de lange termijn is de verwachting dat thuiswerken onderdeel van de norm wordt. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat je je thuis werk plek ook goed ingericht zodat je dat ook een langere periode kan volhouden.

Dit betekent dat je je thuiswerk plek beter moet gaan inrichten, want af en toe een keer onderuitgezakt op de bank werken kan natuurlijk geen kwaad maar dagen achter elkaar in een ongemakkelijke houding aan de keukentafel kan dat wel. 

Daarom is het van belang dat je thuiswerk plek zo inricht dat je dit ook voor een langere periode kan volhouden, ook als je weinig ruimte hebt.

Hieronder een aantal tips vanuit mijn thuiswerk praktijk:

Een goede werkplek

 

Het allerbelangrijkste voor goed thuiswerken is een goede werkplek, eentje waar je gedurende een langere tijd kan zitten. 

Natuurlijk die keukentafel of die bank zit ook even lekker. Maar als je langer moet thuiswerken,  dan wil je natuurlijk wel voorkomen dat je niet na de Corona als nog in de kreukels ligt. Daarnaast wordt het vooral thuis zaak om een goede scheiding tussen prive en zakelijk aan te houden en dat wordt best lastig als je “werk” twee weken lang slingert op de keukentafel of in de woonkamer. Daarom is het slim om toch snel te investeren in een goede werkplek. (Vaak kun je deze kosten declareren bij je werkgever. Zie deze regeling , maar bespreek dit ook met je werkgever). Als je dan gaat investeren investeer dan in iedergeval in de volgende onderwerpen:

  • Een werkhoek(je). Ook al heb je niet zoveel ruimte, probeer een apart hoekje voor je zelf te organiseren waar je werkt, zodat je werk en privé enigszins gescheiden kan houden en je werkplek symbolisch kan afsluiten. Het is belangrijk om te voorkomen dat je tijdens je lunch, avond eten of vrije tijd toch maar even je mail checkt. 
  • In hoogte verstelbaar bureau, hoeft allemaal niet zo moeilijk en kan gewoon bij de Ikea bijvoorbeeld deze skarsta of bij bol.com.  Ook al heb je niet zoveel ruimte probeer een hoekje te claimen met een apart klein bureautje dat je makkelijk kan verplaatsen als je vrij bent, zie bijvoorbeeld dit handige ergonomische bureautje.
  • Een goede bureau stoel
  • Een laptop standaard zodat je niet alsnog gebogen achter je nieuwe bureau zit, zoals deze of misschien als je de ruimte hebt een nieuwe monitor.
  • Als je gebruik gaat maken van een laptop standaard is een aparte toetsenbord en muis ook wel praktisch. Probeer deze te lenen van je baas. (Wel even overleggen).  

Zo min mogelijk afleiding

Het tweede belangrijke onderwerp is om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk afleiding hebt als je aan het thuiswerken bent. Het mooiste is om de hiervoor besproken werkplek te plaatsen in een kamer waar je zo min mogelijk andere gezinsleden stoort of door andere gezinsleden wordt gestoord. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er voor kunt zorgen dat je je kantoor kan “sluiten”. Om te voorkomen dat je alleen nog maar aan het werk bent.

De beste thuiswerk locatie is natuurlijk de studeerkamer. De woon/eet kamer komt op een goede tweede plaats mits je je laptop en spullen goed kan verbergen voor als je klaar bent met thuiswerken. Op de derde plaats is de slaapkamer. Maar doe dit echt alleen als je niet ongestoord in je woon of studeer kamer kan werken.

Heb je nu geen kamer waar je alleen ongestoord kan “thuiswerken”. Zorg er dan voor dat je je kan afsluiten van de omgeving dmv een noice cancelling koptelefoon. Dat klinkt misschien wat ongezellig, maar de hele tijd je huisgenoten vragen of ze wat stiller willen zijn is ook niet gezellig.

Thuiswerk werk

Het beste werk wat je thuis kan doen is werk waarvoor je nauwelijks tot geen interactie nodig hebt met andere collega’s. En als je bovenstaande tips gevolgd hebt heb je een perfecte plek om ongestoord thuis te kunnen werken. Misschien wel nog beter dan op kantoor. Taken die zich perfect lenen voor thuiswerk zijn: 

  1. Opstellen van Memo’s, offertes of andere project documenten.  Dus werk waarvoor je even goed moet zitten in de flow moet komen en waarbij elke afleiding killing is.
  2. Uitwerken van specificaties, requirements userstories is ook zo iets wat heerlijks is om te doen als thuis aan het werk bent.
  3. Of wat dacht je van opstellen van moeilijke spreadsheets.

Interactie met collega’s

Een van de handigste dingen op dit moment is Office 365. Waarmee je niet alleen toegang hebt tot de usual Microsoft Office software zoals Word Excel etc. Maar wist je dat je tegenwoordig ook heel goed tegelijkertijd kan werken in hetzelfde document (filmpje word samenwerken). Als je daarbij tegelijkertijd nog een Skype verbinding opent is het al bijna alsof je samen op kantoor zit. Gezamenlijk rondom het scrum board gaan staan gaat natuurlijk ook niet meer lukken. Maar als je gebruik maakt van Jira of Trello icm met een groeps Skype verbinding kom je ook een heel eind. 

 

Goede internetverbinding.

Wellicht last but not least is een goede internetverbinding. Al die conference calls video conferencing zullen wat extra bandbreedte nodig hebben, zeker als je andere huisgenoten ook nog aan het Netflixen zijn. Kijk eens op Ziggo of KPN

 

Lees meer in ons Blog

Hoe je je Epics Episch maakt

Een Epic is een user story die niet binnen één sprint te ontwikkelen is, is een vuistregel die veel projecten hanteren om Epics te identificeren. Als je het mij vraagt ben je dan eigenlijk net te laat en mis je heel veel aspecten van een Epic waarmee je effectief je...

Type Business Analyses

Type Business Analyses

3 Situaties die baat hebben bij een Business Analyse In dit artikel leg ik uit in welke situaties een Business Analyse toegevoegde waarde biedt en waarom.   Digitalisering van bedrijfsprocessen Integratie van verschillende systemen Introductie nieuw product of...

10 Tips for creating perfect User Stories

10 Tips for creating perfect User Stories

Often it is believed that a perfect User Story is written like: “As a user X I want to do Y So I can achieve Z”. Some people also believe that this is all what needs to be written down for a development team to create the right results. Therefore, it is not surprising...

10 Tips voor de perfecte User Story

10 Tips voor de perfecte User Story

Als een gebruiker X wil ik zus en zo kunnen zodat ik dit en dat kan bereiken, is toch al bijna de perfecte User Story? Veel mensen denken dat een User Story alleen bestaat uit bovenstaande zinsconstructie. En dat gebruik van die zinsconstructie voldoende is om er voor...

De 5 meest voorkomende soorten automatisering

De 5 meest voorkomende soorten automatisering

Automatisering kan veel verschillende vormen aannemen, misschien is dat ook wel de reden dat er zo veel automatiseringsprojecten mislukken. Simpelweg omdat men elkaar niet begrijpt of omdat men denkt het over hetzelfde te hebben. Vaak gaat het over het automatiseren...