Automatisering kan veel verschillende vormen aannemen, misschien is dat ook wel de reden dat er zo veel automatiseringsprojecten mislukken. Simpelweg omdat men elkaar niet begrijpt of omdat men denkt het over hetzelfde te hebben. Vaak gaat het over het automatiseren van handmatig werk, werk dat kan bestaan uit complete processen,handelingen of bepaalde taken.  Niet alleen fysieke taken maar steeds vaker ook digitale taken. Vaak wordt  de volgende classificatie gebruikt:

Black Friday 2021Black Friday 2021

Handmatig werk: de basis van automatisering

Automatisering gaat altijd over het vervangen van handmatige werk. Handmatig werk dat door één of meer personen uitgevoerd wordt. Werk dat omgezet kan worden in stappen die door een technisch systeem uitgevoerd kunnen worden. Het gaat hierbij over werk waarbij directe inzet van een persoon noodzakelijk is. Handmatig werk kan onderverdeeld worden in drie soorten: 

  • Fysieke handmatig werk: Het bewegen van objecten van A naar B. Bijvoorbeeld het plaatsen van een deur in een carrosserie in een autofabriek.
  • Digitaal handmatig werk: Het invoeren van gegevens in een systeem. Bijvoorbeeld het verwerken van klantgegevens in een CRM systeem.
  • Persoonlijke intelligentie: Waarbij menselijke intelligentie gebruikt wordt om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld een risico inschatting maken.

“If this then do that” check voor automatisering

Niet al het handmatig werk kan geautomatiseerd worden. Een voorwaarde voor automatiseren is dat er enige mate van voorspelbaarheid of routine in zit. Dat betekent dat, dat stukje werk altijd op dezelfde manier uitgevoerd kan worden, in combinatie me dezelfde bewegingsvrijheden. In andere woorden zodat je tegen een systeem kan zeggen “IF this Then do That”. “Als dit doe dan dat”, Dit is tegelijkertijd een van de meest basale manieren hoe een geautomatiseerd systeem wordt opgebouwd. Op het moment dat je “if this then do that” niet kan verwoorden kan je het bijna ook niet automatiseren.

Digitale automatisering

Digitale automatisering gaat over het automatiseren van de verwerking van kennis/informatie en dus data. Het belangrijkste onderwerp bij digitale automatisering is het beschikbaar, inzichtelijk en bruikbaar maken van data en dus het creëren van informatie. Meestal gaat digitale automatisering over het verwerken en vastleggen van informatie in systemen zodat het op een andere plek op een andere manier gebruikt kan worden voor nieuwe inzichten. Voorbeelden van digitale automatisering:

  • Inzicht in de meest optimale resource benutting met behulp van een  ERP systeem.
  • Ontwikkelen van een 360’ Klantbeeld op basis van een een CRM
  • Performance monitor op een industrieel proces.

Business proces automatisering

Met Business proces automatisering worden bedrijfsprocessen in een organisatie geoptimaliseerd, door ervoor te zorgen dat informatie sneller en efficiënter door een organisatie heen vloeit. Zodat de organisatie sneller betere beslissingen kan nemen.

Voorbeelden van business proces automatisering zijn:

  • Verbeteren verkoopprocessen door introductie van een nieuw CRM systeem.
  • Optimaliseren van productie processen met behulp van een ERP systeem.
  • Digitialiseren HR Processen met de introductie van een HR systeem.

Robotic Process Automation

Robotic Process automation (RPA) is een relatief nieuwe stroming binnen de automatisering. Met RPA wordt het mogelijk om verschillende stukken software samen te laten werken zonder die software zelf aan hoeven te passen. RPA voegt namelijkl een software matige robot toe die het werken met het toetsenbord en muis simuleert en daarmee een systeem laat denken dat er een gewone gebruiker aan het werk is. Hierdoor wordt het mogelijk om verdere digitalisering door te voeren op systemen en processen die tot dan toe onmogelijk leken. Praktsiche voorbeelden van RPA toepassingen zijn bijvoorbeeld het automatisch verwerken van facturen in SAP of klanten registratie in CRM.  

Industriële automatisering

Industriële automatisering gaat vooral over het automatisch bewegen van fysieke objecten van van A naar B. Met behulp van industriële automatisering wordt het handmatige werk van veel personen een stuk lichter gemaakt. Voorbeelden van industriële automatisering zijn lopende banden, die er voor zorgen dat het werk naar de juiste plekken toe getransporteerd worden. Maar ook robots die het zware werk in een keer of heel vaak kunnen doen. Ondanks dat Industriële automatisering vooral gaat over het automatiseren van handmatig werk  in de fysieke wereld. Heeft industriele automatisering ook veel digitale automatisering nodig. Immers al die systemen moeten op de een of andere manier gecontroleerd worden.

Black Friday 2021Black Friday 2021

Kantoor automatisering:

Kantoorautomatisering  of eigenlijk taakautomatisering gaat over het automatiseren van een of meerdere taken van 1 persoon. Met Kantoorautomatisering kan een persoon dus effectiever werken. Bij kantoorautomatisering gaat het vooral om het omzetten van een (kantoor) handeling van een gebruiker naar een activiteit die uitgevoerd kan worden met een digitaal systeem, een tool. In het geval van kantoorautomatisering wordt er meestal gebruik gemaakt van een software tool. (gereedschap in plat nederlands..). Bijvoorbeeld Microsoft Excel, Adobe Photoshop, of een rittenregistratie systeem

 

Starten met automatisering.

Voordat je begint met automatiseren is het van belang dat je weet wat je wil bereiken zodat je de juiste vorm kan kiezen. Met de Business Analyse as a Service van Virtual BA heb je dat inzicht zo. 

Lees meer in ons Blog

Hoe je je Epics Episch maakt

Een Epic is een user story die niet binnen één sprint te ontwikkelen is, is een vuistregel die veel projecten hanteren om Epics te identificeren. Als je het mij vraagt ben je dan eigenlijk net te laat en mis je heel veel aspecten van een Epic waarmee je effectief je...

Type Business Analyses

Type Business Analyses

3 Situaties die baat hebben bij een Business Analyse In dit artikel leg ik uit in welke situaties een Business Analyse toegevoegde waarde biedt en waarom.   Digitalisering van bedrijfsprocessen Integratie van verschillende systemen Introductie nieuw product of...

10 Tips for creating perfect User Stories

10 Tips for creating perfect User Stories

Often it is believed that a perfect User Story is written like: “As a user X I want to do Y So I can achieve Z”. Some people also believe that this is all what needs to be written down for a development team to create the right results. Therefore, it is not surprising...

10 Tips voor de perfecte User Story

10 Tips voor de perfecte User Story

Als een gebruiker X wil ik zus en zo kunnen zodat ik dit en dat kan bereiken, is toch al bijna de perfecte User Story? Veel mensen denken dat een User Story alleen bestaat uit bovenstaande zinsconstructie. En dat gebruik van die zinsconstructie voldoende is om er voor...

Het ideale SCRUM Team

Het ideale SCRUM Team

Het ideale SCRUM Team SCRUM is hot, maar of het nu een zegen of een vloek is, daar zijn de meningen over verdeeld. Een van de belangrijkste key succesfactoren is het SCRUM Team. De inrichting van het team bepaalt het succes van het project. Immers in SCRUM bepaalt het...